УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

5 серпня 2016 року № 371

Про запит на інформацію О. Гарагуц, зареєстрований у Центральній виборчій комісії 3 серпня 2016 року за № 21-17-9181

До Центральної виборчої комісії 3 серпня 2016 року електронною поштою надійшов запит на інформацію Олени Гарагуц, у якому вона просить надати документ, що пояснює, чому з офіційного веб-сайту Комісії прибрано всі відомості про кандидатів, які балотувалися на чергових місцевих виборах 31 жовтня 2010 року.

Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" встановлено, що Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Під час чергових місцевих виборів 31 жовтня 2010 року повноваження Центральної виборчої комісії щодо організації підготовки і проведення таких виборів визначалися статтями 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" та статтею 24 чинного на той момент Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон).

Безпосереднє забезпечення підготовки та проведення вказаних місцевих виборів здійснювалося відповідними територіальними виборчими комісіями, до повноважень яких відносилася, зокрема, реєстрація кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів та які відповідно до Закону та Порядку надання Центральній виборчій комісії інформації щодо підготовки та проведення чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року, затвердженого постановою Комісії від 15 вересня 2010 року № 349 (далі – Порядок), надсилали Центральній виборчій комісії інформацію про хід виборчого процесу та результати місцевих виборів.

Зокрема, частиною тринадцятою статті 40 Закону і пунктом 5 Порядку було передбачено, що територіальна виборча комісія після закінчення реєстрації, але не пізніш як за 21 день до дня виборів, передає Центральній виборчій комісії за формою та в порядку, встановлених Комісією, виборчий список кандидатів у депутати від місцевої організації партії та відомості про реєстрацію кандидатів у депутати, включених до такого виборчого списку, із зазначенням назви політичної партії та прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), дати народження, громадянства, партійності, посади, місця роботи (заняття), місця проживання кожного кандидата в депутати.

Водночас Закон і Порядок не встановлювали вимоги до територіальних виборчих комісій передавати до Центральної виборчої комісії відомості про кандидатів у депутати, які балотувалися в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, та кандидатів на посаду сільських, селищних, міських голів. Отже, така інформація в Центральній виборчій комісії відсутня.

Також ні Законом, ні Порядком не було встановлено обов’язку розміщення Центральною виборчою комісією на своєму офіційному веб-сайті отриманих від територіальних виборчих комісій відомостей про кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій, під час чергових місцевих виборів 31 жовтня 2010 року, у зв’язку з чим така інформація на веб-сайті Комісії не розміщувалася.

Зважаючи на вказані обставини, в Центральної виборчої комісії відсутній документ, запитуваний О. Гарагуц.

Пунктом 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" визначено, що розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, має право відмовити в задоволенні запиту.

Відмова в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржена запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Враховуючи викладене, відповідно до статей 1, 19, пункту 1 частини першої, частини четвертої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити Олені Гарагуц у задоволенні її запиту на інформацію.

2. Копію цієї постанови надіслати О. Гарагуц на електронну адресу, вказану в її запиті на інформацію.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії    М. ОХЕНДОВСЬКИЙ