УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

11 вересня 2013 року № 192

Про запит на інформацію Євстіфеєва М.І., зареєстрований у Центральній виборчій комісії 9 вересня 2013 року за № 21-17-5496

До Центральної виборчої комісії 9 вересня 2013 року надійшов запит на інформацію Євстіфеєва Микити Ігоровича з проханням надати "інформацію про те, чи надходили до ЦВК у серпні та вересні 2013 року будь-які повідомлення про проведення зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму, а якщо надходили, то надати їх в електронному (сканованому) вигляді; відомості про те, чи надсилала ЦВК на збори громадян України 8 вересня 2013 року свого представника, а якщо так, то надати документ, на підставі якого було надіслано такого представника, в електронному (сканованому) вигляді".

Також запитувач просить Центральну виборчу комісію надати "електронні (скановані) копію протоколу зборів громадян України 8 вересня 2013 року; копію списку учасників зборів громадян України 8 вересня 2013 року та в електронному вигляді список членів ініціативної групи, обраної на зборах громадян України 8 вересня 2013 року" (далі – документи проведених зборів громадян України).

Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною другою статті 30 Закону України "Про всеукраїнський референдум" не пізніше ніж за п’ять календарних днів до дня проведення зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму їх ініціатори повинні письмово повідомити про дату, час, місце і мету зборів Центральну виборчу комісію.

До Центральної виборчої комісії 16 серпня 2013 року надійшло повідомлення від Комуністичної партії України про проведення 8 вересня 2013 року зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу (приєднання) України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації.

Крім того, 3 вересня 2013 року до Центральної виборчої комісії надійшло повідомлення від громадян України Симоненка П.М., Буйка Г.В., Адвена О.В. про проведення 8 вересня 2013 року зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу України до союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства.

Копії вказаних повідомлень надано запитувачу Центральною виборчою комісією 9 та 11 вересня 2013 року. 

Відповідно до частини третьої статті 30 Закону України "Про всеукраїнський референдум" Центральна виборча комісія направляє на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму представника (представників) для посвідчення факту проведення зборів.

Разом з тим, до Центральної виборчої комісії надійшла ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва від 2 вересня 2013 року у справі № 826/13822/13-а за позовом Політичної партії "Європейська партія України" до Комуністичної партії України та Центральної виборчої комісії про визнання протиправними дій, якою заборонено Комісії направляти представника (представників) на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу (приєднання) України до Митного союзу, заплановані на 8 вересня 2013 року.

Також ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 6 вересня 2013 року у справі № 826/13822/13-а за позовом Політичної партії "Європейська партія України", Катеринчука М.Д. до Центральної виборчої комісії, Комуністичної партії України, Симоненка П.М., Буйка Г.В. та  Адвена О.В. про визнання протиправними дій, яка надійшла до Комісії, заборонено Центральній виборчій комісії направляти представника (представників) на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу (приєднання) України до союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства, заплановані на 8 вересня 2013 року.

Крім того, 5 вересня 2013 року надійшов лист відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України від 4 вересня 2013 року № 13-0-01-93/5.-810/7 з доданою до нього постановою державного виконавця відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України Борейка М.В. про відкриття виконавчого провадження від 4 вересня 2013 року № 39644706.

Відповідно до частини п’ятої статті 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Таким чином, на виконання вищевказаних рішень суду та постанови державного виконавця Центральна виборча комісія не направляла представника (представників) на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, заплановані на 8 вересня 2013 року.

Стосовно надання запитувачу копій документів проведених зборів громадян України Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною першою статті 19 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (далі – Закон) запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

За змістом частин восьмої, одинадцятої статті 30 Закону України "Про всеукраїнський референдум" на зборах громадян визначається особа (уповноважений представник ініціативної групи), яка представляє інтереси ініціативної групи та в установленому цим Законом порядку передає до Центральної виборчої комісії документи проведених зборів.

Станом на 11 вересня 2013 року документи проведених зборів громадян України до Центральної виборчої комісії не надходили, а за таких обставин Комісія не володіє запитуваною інформацією та до отримання вказаних документів у порядку та строки, визначені Законом України "Про всеукраїнський референдум", не зобов’язана нею володіти.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 22 Закону розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, має право відмовити в задоволенні запиту.

З огляду на вказані обставини Центральна виборча комісія має право відмовити у задоволенні запиту на інформацію Євстіфеєва М.І. в частині надання копій документів проведених зборів громадян України згідно з пунктом 1 частини першої статті 22 Закону.

Водночас на виконання вимоги пункту 4 частини четвертої статті 22 Закону Центральна виборча комісія повідомляє, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, встановленому статтею 23 Закону.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 1, 19, частини першої статті 20, пункту 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", частин другої, третьої та одинадцятої статті 30 Закону України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 11 – 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити Євстіфеєву М.І. у задоволенні запиту на інформацію, зареєстрованого в Центральній виборчій комісії 9 вересня 2013 року за № 21-17-5496, в частині надання копій документів проведених зборів громадян України.

2. Копію цієї постанови надіслати Євстіфеєву М.І. на електронну адресу.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   Ж. УСЕНКО-ЧОРНА