УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

19 жовтня 2018 року № 162

Про запит на інформацію, зареєстрований у Центральній виборчій комісії 4 жовтня 2018 року за № 21-17-6778

До Центральної виборчої комісії 4 жовтня 2018 року електронною поштою надійшов запит на інформацію за підписом Grygorii Sorochan щодо надання на поточну дату в формі відкритих даних інформації про кількість виборців у базі даних Державного реєстру виборців (далі – Реєстр), у тому числі нездатних самостійно пересуватися, стосовно яких у Реєстрі містяться відповідні відомості, в розрізі виборчих дільниць та населених пунктів, у межах яких знаходяться ці виборчі дільниці (далі – інформаційний запит).

Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (далі – Закон) публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених Законом.

Згідно з частиною першою статті 19 Закону запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Центральна виборча комісія є розпорядником Державного реєстру виборців – автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи, що створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу згідно зі статтею 70 Конституції України (стаття 1, частина друга статті 14 Закону України "Про Державний реєстр виборців").

Відповідно до частини першої статті 30 Закону України "Про Державний реєстр виборців", яка регламентує використання статистичної інформації, створеної на основі даних Реєстру, Центральна виборча комісія як розпорядник Реєстру складає і використовує статистичні відомості Реєстру щодо кількісних характеристик виборчого корпусу під час утворення виборчих дільниць та територіальних виборчих округів, вирішення інших питань організації підготовки та проведення виборів Президента України, виборів народних депутатів України, всеукраїнського референдуму.

При цьому законодавством України на Комісію, яка згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" зобов’язана діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України, не покладено обов’язку щодо створення на поточну дату інформації про кількість виборців, у тому числі нездатних самостійно пересуватися, стосовно яких у базі даних Реєстру містяться відповідні відомості, зокрема, в розрізі виборчих дільниць та населених пунктів, у межах яких знаходяться ці виборчі дільниці.

Підготовка Центральною виборчою комісією на підставі відомостей Реєстру статистичної інформації, про яку йдеться в інформаційному запиті, потребує виконання спеціальних дій, спрямованих на її створення, із застосуванням програмних засобів автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців".

Водночас згідно з Роз’ясненням щодо використання інформації з Державного реєстру виборців при забезпеченні доступу до публічної інформації відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації", затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 19 травня 2011 року № 69, Комісія не є розпорядником інформації за запитами на інформацію стосовно інформації, включаючи статистичну, яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних Реєстру або потребує створення в інший спосіб із використанням його відомостей.

Крім того, відповідно до частини першої статті 101 Закону публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

За змістом частини четвертої зазначеної статті Закону перелік наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 визначено такий перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, зокрема, Центральною виборчою комісією:

Державний реєстр виборців;

результати виборів Президента України;

результати виборів до Верховної Ради України;

адреси місцезнаходження окружних виборчих комісій;

адреси місцезнаходження дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі, до яких належать виборча адреса виборця і адреси приміщень для голосування;

межі виборчих округів;

фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів.

Отже, в указаному переліку відомостей стосовно кількісті виборців у базі даних Реєстру, у тому числі нездатних самостійно пересуватися, стосовно яких у Реєстрі містяться відповідні відомості, в розрізі виборчих дільниць та населених пунктів, у межах яких знаходяться ці виборчі дільниці, не передбачено.

Разом з тим, пунктом 5 Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого зазначеною постановою Кабінету Міністрів України, встановлено, що розпорядник інформації може здійснювати оприлюднення наборів даних, які не включені до наведеного вище переліку, якщо інше не передбачено Законом, у разі високого суспільного інтересу до таких даних (високої частоти їх запитування; за результатами опитування громадської думки; наявності інших обставин).

Так, розпорядженням Голови Комісії від 8 травня 2018 року № 14 затверджено перелік наборів даних Центральної виборчої комісії, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

Серед указаних наборів відомостей, запитуваних в інформаційному запиті, немає.

Таким чином, Центральна виборча комісія не володіє і не зобов’язана згідно з її компетенцією володіти запитуваною інформацією.

З огляду на викладене Комісія вбачає підстави для відмови в задоволенні інформаційного запиту відповідно до пункту 1 частини першої статті 22 Закону.

Водночас на виконання пункту 4 частини четвертої статті 22 Закону Комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 Закону.

Разом з тим, Центральна виборча комісія звертає увагу, що за змістом статті 21 Закону України "Про Державний реєстр виборців" у порядку здійснення публічного контролю за діяльністю Реєстру кожен виборець може звернутися, зазначивши свої ідентифікаційні персональні дані та виборчу адресу, з письмовим запитом щодо надання інформації про кількість виборців у вказаному ним селі, селищі, місті, районі в місті до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на відповідну територію.

Згідно з вимогами вказаної статті Закону такий запит надсилається виборцем до відповідного органу ведення Реєстру із зазначенням своїх ідентифікаційних персональних даних (прізвища, власного імені, по батькові, дати і місця народження, унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (якщо така інформація внесена до паспорта громадянина України) та виборчої адреси, яка визначається згідно зі статтею 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців".

Враховуючи викладене, відповідно до пункту 1 частини першої, частин четвертої та п’ятої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11, 12 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в задоволенні запиту на інформацію, зареєстрованого у Центральній виборчій комісії 4 жовтня 2018 року за № 21-17-6778.

2. Копію цієї постанови надіслати на електронну адресу, вказану в інформаційному запиті.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   Т. СЛІПАЧУК