УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

24 червня 2016 року № 239

Про запити на інформацію, зареєстровані в Центральній виборчій комісії 21 червня 2016 року за № 21-17-6802, 21-17-6803, 21-17-6804, 21-17-6805

До Центральної виборчої комісії 21 червня 2016 року через сайт "Доступ до правди" надійшли запити на інформацію стосовно надання копій декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 183 на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року Ковальової Яни Миколаївни, Коломойченка Віктора Володимировича,  Кривоноса Володимира Ілліча та Одарченка Юрія Віталійовича.

Розглянувши вказані запити на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" встановлено, що Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Згідно з частиною першою статті 19 указаного Закону запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Постановами Центральної виборчої комісії від 10 травня 2016 року № 108, від 16 травня 2016 року № 116, від 20 травня 2016 року № 120 та № 121 призначено проміжні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 23 (Волинська область), № 27 (Дніпропетровська область), № 85 (Івано-Франківська область), № 114 (Луганська область), № 151 (Полтавська область), № 183 (Херсонська область) та № 206 (Чернігівська область) на 17 липня 2016 року.

Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів та референдумів визначаються виключно законами України.

Організацію і порядок проведення виборів народних депутатів України регламентовано Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон).

Відповідно до пункту 9 частини другої статті 30 Закону здійснення реєстрації кандидатів у народні депутати України віднесено до повноважень Центральної виборчої комісії.

Постановами Комісії від 10 червня 2016 року № 193 та від 14 червня 2016 року № 203 зареєстровано кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 183 Ковальову Я.М., Кривоноса В.І., Одарченка Ю.В., Коломойченка В.В. на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року.

Особливості підготовки та проведення проміжних виборів народних депутатів України встановлено статтею 107 Закону.

Згідно з частиною одинадцятою вказаної статті Закону при проведенні проміжних виборів народних депутатів України декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидатами в народні депутати України не подається.

Отже, при поданні до Центральної виборчої комісії ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "УКРАЇНА – СЛАВЕТНА" та політичною партією Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" документів для реєстрації відповідно Ковальової Я.М. та Одарченка Ю.В. кандидатами в народні депутати України в одномандатному  виборчому окрузі № 183, а також під час подання Коломойченком В.В. і Кривоносом В.І. заяв про самовисування кандидатами в народні депутати України у вказаному одномандатному виборчому окрузі на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру не подавалися.

Також Законом та іншими нормативно-правовими актами України не передбачено подання громадянами України Комісії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік.

З огляду на викладене Центральна виборча комісія не володіє і не зобов’язана згідно із своєю компетенцією, передбаченою законодавством України, володіти деклараціями про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 183 Ковальової Я.М., Коломойченка В.В.,  Кривоноса В.І., Одарченка Ю.В. на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року, стосовно яких зроблено запит.

Крім того, Комісія зазначає, що статтею 19 Закону України "Про доступ до публічної інформації" встановлено вимоги до оформлення запитів на інформацію.

Відповідно до пункту 1 частини п’ятої статті 19 указаного Закону запит на інформацію має містити, зокрема, ім’я (найменування) запитувача.

Статтею 28 Цивільного кодексу України визначено, що ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Усупереч таким вимогам надіслані до Центральної виборчої комісії 21 червня 2016 року запити на інформацію не містять прізвища та по батькові запитувачів.

За змістом пунктів 1, 4 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, або якщо не дотримано вимог щодо запиту на інформацію, передбачених частиною п’ятою статті 19 цього Закону, має право відмовити в задоволенні запиту.

Разом з тим, на виконання пункту 4 частини четвертої статті 22 указаного Закону Центральна виборча комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 цього Закону.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 1, 19, пунктів 1, 4 частини першої, частини четвертої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", частини одинадцятої статті 107 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в задоволенні запитів на інформацію, зареєстрованих у Центральній виборчій комісії 21 червня 2016 року за № 21-17-6802, 21-17-6803, 21-17-6804, 21-17-6805.

2. Копії цієї постанови надіслати запитувачам інформації на вказані у запитах адреси електронної пошти.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії    Ж. УСЕНКО-ЧОРНА