УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

29 грудня 2022 року № 122

Про заяви Плат Є.І., зареєстровані в Центральній виборчій комісії  26 грудня 2022 року за № 21-30-4005 та 27 грудня 2022 року за № 21-30-4006, № 21-30-4054

До Центральної виборчої комісії засобами електронної пошти 26 грудня 2022 року надійшла сканована заява Плат Єлизавети Ігорівни (зареєстрована за № 21-30-4005), а 27 грудня 2022 року дві аналогічні за змістом заяви Плат Є.І. у формі електронного документа, засвідчені її удосконаленим електронним підписом (зареєстровані за № 21-30-4006 та № 21-30-4054), у яких вона спростовує факти підписання та подання (надсилання) нею до Центральної виборчої комісії у будь-якій формі, зокрема засобами поштового зв’язку, заяви про складення повноважень члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії, на підставі чого Комісією була прийнята постанова від 23 грудня 2022 року № 121, якою її повноваження як члена вказаної виборчої комісії достроково припинено. У зв’язку з цим заявниця просить скасувати зазначену постанову Комісії.

Розглянувши вказані заяви, Центральна виборча комісія встановила.

До Центральної виборчої комісії 15 грудня 2022 року (вх. № 21-33/1-3802) поштовим зв’язком (відправлено з поштамту м. Львова) надійшла заява про дострокове припинення повноважень члена комісії, датована 08 грудня 2022 року, суб’єктом звернення у якій була вказана член Львівської обласної територіальної виборчої комісії Плат Єлизавета Ігорівна (із зазначенням її місця проживання та контактного номера телефону, що збігалися з відомостями з подання місцевої організації політичної партії про включення її кандидатури до складу відповідної виборчої комісії). Заява містила власноручний підпис та прохання до Центральної виборчої комісії прийняти рішення про дострокове припинення повноважень її, Плат Є.І., як члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії від місцевої організації політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”.

Порядок та підстави внесення змін до складу територіальних виборчих комісій унормовано положеннями статті 208 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс), а також Роз’ясненням щодо порядку дострокового припинення повноважень усього складу та окремих членів виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 06 жовтня 2020 року № 351 (далі – Роз’яснення). Зокрема, згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 208 Кодексу, пунктом 3.1 Роз’яснення повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії. Така заява подається суб’єкту внесення кандидатури відповідного члена комісії для передачі відповідній виборчій комісії або для внесення подання про заміну члена виборчої комісії. Водночас рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 червня 2022 року в справі № П/857/8/22, залишеним без змін постановою Верховного Суду від 15 вересня 2022 року в цій самій справі, заборонено діяльність Політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”.

З огляду на надходження вказаної заяви, керуючись відповідними положеннями Конституції України, Кодексу, Законів України “Про політичні партії в Україні”, “Про Центральну виборчу комісію” та Роз’яснення, Центральна виборча комісія постановою від 23 грудня 2022 року № 121 “Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів” з викладених у вказаній постанові мотивів достроково припинила повноваження члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії Плат Є.І. (додаток 3 до вказаної постанови).

Разом з тим 26 грудня 2022 року до Комісії електронною поштою надійшла сканована заява Плат Є.І., а 27 грудня 2022 року – дві аналогічні за змістом заяви Плат Є.І. у формі електронного документа, засвідченого електронним підписом відповідно до вимог Законів України “Про електронні документи та електронний документообіг”, “Про електронні довірчі послуги”, в яких вона зазначила, що не підписувала і не надсилала до Комісії жодних заяв про складення нею повноважень члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії, тому таку заяву вона просить вважати підробленою, а постанову Центральної виборчої комісії від 23 грудня 2022 року № 121, якою припинено її повноваження, скасувати. Також заявниця повідомила, що з відповідним зверненням про факт підроблення від її імені заяви до Центральної виборчої комісії про складення повноважень члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії звертається до відділення поліції № 1 Львівського районного управління поліції № 1 Головного управління Національної поліції у Львівській області.

У зв’язку з наведеним Комісія зазначає, що згідно зі статтею 2 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (далі – Закон) Комісія відповідно до своїх повноважень має забезпечувати, серед іншого, реалізацію виборчих прав громадян України, а також будувати свою діяльність на принципах верховенства права, законності, незалежності, об’єктивності, компетентності, професійності, колегіальності розгляду і вирішення питань, обґрунтованості прийнятих рішень, відкритості і публічності.

За змістом частини четвертої статті 203, статті 208 Кодексу, пункту 6 статті  21 Закону до повноважень Центральної виборчої комісії належить формування складу обласних територіальних виборчих комісій та дострокове припинення повноважень усього складу чи окремих членів цих комісій.

Фактичною підставою для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про дострокове припинення повноважень члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії Плат Є.І. слугувала подана від її імені заява про складення повноважень члена виборчої комісії, що надійшла 15 грудня 2022 року поштовим зв’язком та містила власноручний підпис. При цьому на момент ухвалення такого рішення жодних заяв, повідомлень чи інших документів, які б спростовували бажання цієї особи скласти повноваження члена відповідної виборчої комісії, до Комісії не надходило. Крім того, законодавством України про вибори Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо встановлення достовірності підписів на заявах чи інших документах, що подаються до Комісії.

Проте в отриманих Комісією 27 грудня 2022 року заявах Плат Є.І., засвідчених удосконаленим електронним підписом (що за змістом пункту 44 частини першої статті 1 Закону України “Про електронні довірчі послуги” є електронним підписом, який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача), заперечуються факти підписання і надсилання нею поштовим зв’язком до Комісії особистої заяви про складення повноважень члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії, викладене в ній волевиявлення, а отже, і наявність фактичної підстави для дострокового припинення її повноважень як члена зазначеної виборчої комісії.

За таких обставин, з метою поновлення права Плат Є.І. бути членом виборчої комісії, передбаченого пунктом 1 частини першої статті 9 Кодексу, Комісія вбачає підстави для задоволення її заяв від 26 та 27 грудня 2022 року та скасування постанови Центральної виборчої комісії від 23 грудня 2022 року № 121 у частині дострокового припинення повноважень Плат Є.І. як члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії з виключенням із указаної постанови додатка 3.

 При цьому Комісія зазначає, що надходження до неї двох заяв від імені Плат Є.І., протилежних за змістом, свідчить про можливі ознаки вчинення кримінальних правопорушень, відповідальність за які встановлено статями 157 (перешкоджання діяльності члена виборчої комісії), 158-3 (підробка виборчої документації) Кримінального кодексу України.

Частиною четвертою статті 13 Закону передбачено, що в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення кримінального чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали. Правоохоронний орган, якому передані вказані матеріали, повідомляє Комісію про результати розгляду звернення чи вжиті заходи у встановлений законом строк.

Згідно з частиною першою статті 23 Закону України “Про Національну поліцію” поліція відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, вживає заходів з метою виявлення кримінальних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні правопорушення; здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні правопорушення або події; здійснює досудове розслідування кримінальних правопорушень у межах визначеної підслідності.

Таким чином, Комісія вважає за необхідне звернутися до Національної поліції України та передати їй копії відповідних документів з метою проведення перевірки вказаних у цій постанові обставин, у тому числі встановлення суб’єкта складення, підписання та подання (надсилання) до Центральної виборчої комісії заяви Плат Є.І. про дострокове припинення повноважень члена комісії, датованої 08 грудня 2022 року, що надійшла до Комісії поштовим зв’язком 15 грудня 2022 року (вх. № 21-33/1-3802), та вжиття згідно із законодавством України заходів реагування.

Враховуючи викладене, керуючись частиною першою статті 1, статтею 2, частиною другою статті 3, статтями 11 – 15, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Заяви Плат Єлизавети Ігорівни, зареєстровані в Центральній виборчій комісії 26 грудня 2022 року за № 21-30-4005 та 27 грудня 2022 року за № 21-30-4006, № 21-30-4054, задовольнити.

2. Скасувати постанову Центральної виборчої комісії від 23 грудня 2022  року № 121 “Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів” у частині дострокового припинення повноважень Плат Єлизавети Ігорівни як члена Львівської обласної територіальної виборчої комісії, виключивши з указаної постанови додаток 3.

3. Звернутися до Національної поліції України та передати їй копії відповідних документів з метою проведення перевірки вказаних у цій постанові обставин, вжиття згідно із законодавством України заходів реагування.

4. Копію цієї постанови надіслати Плат Є.І., Львівській обласній військовій державній адміністрації, Львівській обласній територіальній виборчій комісії, Національній поліції України.

5. Львівській обласній територіальній виборчій комісії поінформувати громадян у визначений нею спосіб про скасування постанови Центральної виборчої комісії від 23 грудня 2022 року № 121 “Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів” у частині дострокового припинення повноважень Плат Є.І. як члена цієї виборчої комісії.

6. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО

Додатки та посилання