УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

28 лютого 2019 року № 418

Про заяву кандидата на пост Президента України Шевченка І.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії   27 лютого 2019 року за № 21-36-4911

До Центральної виборчої комісії 27 лютого 2019 року надійшла заява кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Шевченка Ігоря Анатолійовича стосовно заміни його передвиборної програми кандидата на пост Президента України.

Розглянувши вказану заяву, Центральна виборча комісія встановила.

За змістом статей 48, 51 Закону України "Про вибори Президента України" (далі – Закон) для реєстрації кандидата на пост Президента України, висунутого шляхом самовисування, до Центральної виборчої комісії подаються заява про самовисунення кандидатом на пост Президента України, до якої додаються документи, передбачені частиною першою статті 51 Закону.

Зокрема, згідно з пунктом 3 частини першої статті 51 Закону Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост Президента України за умови отримання передвиборної програми кандидата, викладеної державною мовою, обсягом до дванадцяти тисяч друкованих знаків  (на паперовому носієві та в електронному вигляді).

Відповідно до пунктів 2, 3 частини першої статті 52 Закону встановлення Комісією наявності у передвиборній програмі кандидата положень, спрямованих на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення,  а також  відсутність документів, зазначених у статті 48 або 51 Закону, є підставами для відмови Комісією в реєстрації кандидата на пост Президента України.

До Центральної виборчої комісії 31 грудня 2018 року громадянин України Шевченко І.А. особисто подав заяву про самовисунення кандидатом на пост Президента України разом з доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши вказані документи та встановивши їх відповідність вимогам Закону, Центральна виборча комісія постановою від 4 січня  2019 року № 14 зареєструвала кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Шевченка І.А., зазначивши про нього такі відомості: "Шевченко Ігор Анатолійович, 1971 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, президент, Благодійна організація "Успішна Україна", безпартійний, самовисування".

Згідно з частиною другою статті 13 Закону для забезпечення публічності і відкритості виборчого процесу виборчі комісії відповідно до своїх повноважень забезпечують можливість ознайомлення громадян, зокрема, з відомостями про кандидатів на пост Президента України, передвиборними програмами кандидатів на пост Президента України.

Перелік кандидатів на пост Президента України, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, освіти, місця постійного проживання, основного місця роботи (заняття), посади, партійності, суб’єкта висування у п’ятиденний строк після закінчення реєстрації кандидатів оприлюднюється Центральною виборчою комісією в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" та розміщується на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії (частина одинадцята статті 51 Закону).

Відповідно до частини першої статті 561 Закону виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору.

Інформація, що міститься в документах, поданих до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів на пост Президента України, є відкритою. На офіційному веб-сайті Комісії оприлюднюються відомості про прізвище, власне ім’я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про посаду (заняття), місце роботи, партійність, місце проживання, суб’єкта висування кожного кандидата на пост Президента України (частина друга статті 561 Закону).

Також статтею 563 Закону встановлено, що спеціальне інформаційне забезпечення виборів передбачає інформування виборців, зокрема, про передвиборні програми кандидатів на пост Президента України.

Згідно з частиною першою статті 63 Закону кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, опублікувати в однаковому для всіх кандидатів поліграфічному виконанні в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" свою передвиборну програму, подану при його реєстрації.

Частиною першою статті 564 визначено, що Центральна виборча комісія за рахунок коштів, що виділяються з Державного бюджету України на підготовку і проведення виборів, забезпечує виготовлення не пізніш як за двадцять шість днів до дня виборів інформаційних плакатів кандидатів на пост Президента України, зареєстрованих Центральною виборчою комісією. Інформаційний плакат повинен містити передвиборну програму кандидата на пост Президента України, подану ним до Центральної виборчої комісії при реєстрації.

Відповідно до частини четвертої статті 71 Закону до виборчого бюлетеня для голосування в день виборів вносяться відомості в алфавітному порядку за прізвищами зареєстрованих кандидатів на пост Президента України із зазначенням прізвищ, імен, по батькові, року народження, місця проживання, місця роботи (занять), посади, партійності кандидата, суб’єкта висунення кандидата.

З метою забезпечення реалізації та захисту конституційних виборчих прав громадян України під час голосування на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Центральною виборчою комісією постановою від 27 грудня 2018 року № 267  затверджено Роз’яснення щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року (далі – Роз’яснення). 

Пунктами 2 – 4 Роз’яснення передбачено, що відомості про кандидатів на пост Президента України зазначаються в рішенні Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів, переліку кандидатів, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, що публікується в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", в інформаційному плакаті кандидата, виборчому бюлетені з виборів Президента України, а також в інформації про кандидатів, яка оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії, на підставі документів, поданих ними до Комісії для реєстрації.

Враховуючи, що відомості про кандидатів є важливою складовою інформації, на підставі якої виборці формують свою волю та висловлюють її під час голосування, внесення до таких відомостей змін, а також виправлення технічних помилок у рішеннях Комісії про реєстрацію кандидатів здійснюються шляхом прийняття відповідних постанов Комісії.

Уся інформація, подана до Центральної виборчої комісії політичними партіями, кандидатами, береться Комісією до уваги, і в разі встановлення невідповідності відомостей у поданих до Комісії для реєстрації кандидатів документах після прийняття рішень про реєстрацію кандидатів (зокрема щодо освіти, місця проживання, місця роботи (заняття), посади, партійності окремого кандидата тощо) до таких рішень Комісії можуть вноситися відповідні зміни.

Для підготовки рішень за результатами розгляду звернень щодо уточнення відомостей про кандидатів Центральна виборча комісія в межах своїх повноважень та спосіб, визначений законом, вивчає додані до звернень документи і встановлює наявність підстав для внесення змін до постанов Комісії (пункт 6 Роз’яснення).

За таких обставин зміні підлягають лише відомості про кандидатів на пост Президента України. Разом з тим заміну передвиборної програми, що подавалася кандидатом на пост Президента України для його реєстрації, не передбачено.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

З огляду на вказане правових підстав для заміни передвиборної програми кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Шевченка І.А., а отже, і для задоволення його заяви немає.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 13,  пункту 3 частини першої статті 51, пунктів 2, 3 частини першої статті 52, статей 561, 563, частини першої статті 564, частини першої статті 63, частини четвертої статті 71 Закону України "Про вибори Президента України, керуючись статтями 11 – 13, частиною шостою статті 15 Закону України  "Про Центральну виборчу комісію" Центральна виборча комісія, постановляє:

1. У задоволенні заяви кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Шевченка Ігоря Анатолійовича відмовити.

2. Копію цієї постанови надіслати кандидату на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Шевченку І.А.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   Т. СЛІПАЧУК