УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

20 жовтня 2016 року № 452

Про заяву Н. Пруднікової, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 17 жовтня 2016 року за № 21-30-11115

До Центральної виборчої комісії 17 жовтня 2016 року надійшла заява Н. Пруднікової від 12 жовтня 2016 року з доданими до неї матеріалами (зареєстрована в Комісії за № 21-30-11115), яка містить прохання "припинити рішення ЦВК за № 437 в частині, що стосується виборів голови Великоандрусівської об’єднаної територіальної громади".

У заяві Н. Пруднікова вказує на порушення Конституції і законів України та неврахування Подорожненською сільською радою Світловодського району Кіровоградської області (далі – Подорожненська сільська рада) думки жителів села Подорожнє Світловодського району Кіровоградської області під час вирішення питання про входження територіальної громади Подорожненської сільської ради, зокрема села Подорожнє, що належить до складу цієї ради, до Великоандрусівської сільської об’єднаної територіальної громади та прийняття зазначеною сільською радою рішення від 12 серпня 2016 року № 197 "Про добровільне об’єднання територіальних громад",  а також зазначає, що Світловодським міськрайонним судом Кіровоградської області розглядається справа за позовом жителів села Подорожнє Світловодського району Кіровоградської області до Подорожненської сільської ради про визнання протиправним її рішення від 12 серпня 2016 року № 197.

До заяви Н. Прудніковою додано підписні листи "Про підтримку рішення зборів громади від 23.07.2016 р. "Про відмову від об’єднання з іншими територіальними громадами у зв’язку з відсутністю правоустановчих документів, які підтверджують статус територіальної громади як юридичного лиця публічного права", витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, згідно з яким у ньому не знайдено записів про юридичну особу "ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА СЕЛА ПОДОРОЖНЄ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ", протокол № 1 загальних зборів громадян та громадських представників громади села Подорожнього Світловодського району Кіровоградської області від 14 серпня 2016 року.

Розглянувши зазначені та інші наявні в Комісії документи, Центральна виборча комісія встановила.

До Центральної виборчої комісії 29 серпня 2016 року разом із супровідним листом від 26 серпня 2016 року № 01-12/115/1 надійшло звернення Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо прийняття Комісією рішення про призначення перших виборів депутатів Великоандрусівської сільської ради об’єднаної територіальної громади та Великоандрусівського сільського голови з доданими до нього засвідченими копіями розпоряджень голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 12 серпня 2016 року № 339-р та № 340-р, якими затверджено висновки щодо відповідності проектів рішень Подорожненської та Великоандрусівської сільських рад про добровільне об’єднання територіальних громад Конституції та законам України, та відповідними висновками; звернення Великоандрусівського сільського голови до Кіровоградської обласної державної адміністрації з пропозицією звернутися до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших виборів в об’єднаній територіальній громаді; рішень Подорожненської та Великоандрусівської сільських рад, що увійшли до складу Великоандрусівської сільської об’єднаної територіальної громади, про добровільне об’єднання у територіальну громаду.  

Листом від 30 серпня 2016 року № 21-40-2197 Центральна виборча комісія поінформувала Кіровоградську обласну державну адміністрацію, що питання стосовно призначення Центральною виборчою комісією перших виборів депутатів Великоандрусівської сільської ради об’єднаної територіальної громади та Великоандрусівського сільського голови розглядатиметься Комісією після отримання нею бюджетних асигнувань для організації підготовки та проведення місцевих виборів, а також усунення обласною державною адміністрацією недоліків, допущених у її зверненні.

На заміну раніше надісланого до Центральної виборчої комісії 2 вересня 2016 року надійшло звернення Кіровоградської обласної державної адміністрації разом із супровідним листом від 31 серпня 2016 року № 01-12/116/1.

Розглянувши вказане звернення, Центральна виборча комісія встановила його відповідність вимогам Конституції України та законів України, а також Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, затвердженому постановою Комісії від 12 лютого 2016 року № 32 (далі – Порядок).

Згідно з частиною шостою статті 14 Закону України "Про місцеві вибори" перші вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів призначаються Центральною виборчою комісією у порядку, визначеному законом.

За змістом частини восьмої статті 7 Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна державна адміністрація звертається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших виборів депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідного сільського, селищного, міського голови в установленому законом порядку.

Пунктом 1 Порядку визначено, що за зверненнями, які відповідають вимогам Конституції України, законів України, а також Порядку, Центральна виборча комісія за наявності відповідних бюджетних призначень для організації підготовки та проведення місцевих виборів призначає перші місцеві вибори не пізніше ніж за сімдесят днів до дня таких виборів на останню неділю відповідного місяця, а за наявності відповідних бюджетних призначень у винятковому випадку перші місцеві вибори можуть бути призначені на іншу неділю грудня.

Згідно з частиною сьомою статті 15 Закону України "Про місцеві вибори" Центральна виборча комісія шляхом прийняття відповідного рішення оголошує про початок виборчого процесу перших виборів депутатів місцевої ради, сільського, селищного, міського голови.

Враховуючи викладене, за результатами розгляду звернення Кіровоградської обласної державної адміністрації та доданих до нього документів щодо прийняття Комісією рішення про призначення перших виборів депутатів Великоандрусівської сільської ради об’єднаної територіальної громади та Великоандрусівського сільського голови Центральна виборча комісія постановою від 7 жовтня 2016 року №  437 призначила на 18 грудня 2016 року перші вибори депутатів Великоандрусівської сільської ради об’єднаної територіальної громади та відповідного сільського голови, а також оголосила початок виборчого процесу цих виборів з 29 жовтня 2016 року.

Частиною другою статті 2 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" визначено, що Комісія будує свою діяльність на принципах верховенства права, законності, незалежності, об’єктивності, компетентності, професійності, колегіальності розгляду і вирішення питань, обґрунтованості прийнятих рішень, відкритості і публічності. Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України (частина друга статті 3 зазначеного Закону).

Відповідно до частини десятої статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Частиною другою статті 55 Конституції України встановлено, що кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Однак судових рішень про визнання незаконними рішень Подорожненської сільської ради щодо утворення Великоандрусівської сільської об’єднаної територіальної громади, зокрема рішення від 12 серпня 2016 року № 197, про яке йдеться у заяві Н. Пруднікової, до Комісії не надходило.

Крім того, до Центральної виборчої комісії не надходило інших судових рішень, які могли б бути підставою для зміни постанови Комісії від 7 жовтня 2016 року № 437 у частині порушеного Н. Прудніковою питання.

З огляду на викладене станом на 20 жовтня 2016 року в Центральної виборчої комісії відсутні правові підстави для прийняття рішення про внесення змін до постанови Комісії від 7 жовтня 2016 року № 437 "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 18 грудня 2016  року" в частині призначення у Великоандрусівській сільській об’єднаній територіальній громаді перших виборів депутатів сільської ради та сільського голови й оголошення початку виборчого процесу таких виборів, а відтак і для задоволення заяви Н. Пруднікової  від 12 жовтня 2016 року, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 17 жовтня 2016 року за № 21-30-11115.

Враховуючи зазначене, відповідно до частини другої статті 55 Конституції України, частини шостої статті 14, частин четвертої, сьомої статті 15 Закону України "Про місцеві вибори", частини восьмої статті 7 Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", частини десятої статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 12 лютого 2016 року № 32, керуючись статтями 1 – 3, 11 – 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Встановити відсутність підстав для задоволення заяви Н. Пруднікової  від 12 жовтня 2016 року, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 17  жовтня 2016 року за № 21-30-11115.

2. Цю постанову надіслати Н. Прудніковій, Кіровоградській обласній державній адміністрації, а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії     М. ОХЕНДОВСЬКИЙ