УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

31 жовтня 2010 року № 511

Про звернення Луганської міської організації Комуністичної партії України, зареєстроване в Центральній виборчій комісії 31 жовтня 2010 року за № ф 2381

До Центральної виборчої комісії 31 жовтня 2010 року надійшло звернення Луганської міської організації Комуністичної партії України та додані до нього матеріали.

З указаних документів вбачається, що постановою від 30 жовтня 2010 року № 04/108 Луганська міська виборча комісія Луганської області (далі – Луганська міська виборча комісія) скасувала свою постанову від 30 вересня 2010 року № 9 у частині реєстрації кандидата в депутати Луганської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі від Луганської міської організації Комуністичної партії України Медяника В.Ю., включеного до виборчого списку цієї місцевої організації, з виключенням його з виборчого списку.

Вивчивши матеріали, що надійшли до Центральної виборчої комісії від Луганської міської організації Комуністичної партії України, а також пояснення голови Луганської міської виборчої комісії, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до постанови Луганської міської виборчої комісії від 30 жовтня 2010 року № 04/108 підставою для скасування рішення про реєстрацію кандидата в депутати Луганської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі від Луганської міської організації Комуністичної партії України, згідно з пунктом 7 частини другої статті 45 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон) є повторне порушення Закону після оголошення йому попередження, передбаченого частиною шостою статті 45 Закону.

Постановою від 29 жовтня 2010 року № 04/107 Луганської міської виборчої комісії кандидату в депутати Луганської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі Медянику В.Ю. винесено попередження у зв’язку з порушенням ним вимог пунктів 3, 7, 8 статті 49 та частини третьої статті 53 Закону.

Згідно з поясненнями голови Луганської міської виборчої комісії, приймаючи вказане рішення, Луганською міською виборчою комісією було взято до уваги заяву члена цієї комісії Колеснікова І.Л., в якій зазначалося про "порушення виборчого законодавства України кандидатом Медяником В.Ю., яке виявилось у розповсюджені агітаційних матеріалів, що містять заклики про розпалювання національної ворожнечі".

Так, пояснення голови Луганської міської виборчої комісії свідчать, що "Колесніков І.Л. прочитав лист і надані агітаційні матеріали по агітації за кандидата в депутати Медяника та зауважив, що лист на адресу Іваненко О. та долучена до нього листівка є дійсно агітаційною, в якій фактично закликається до розпалювання національної ворожнечі, підписана вона Медяником". При цьому, як зазначається у зверненні Луганської міської організації Комуністичної партії України, свою заяву Колесніков І.Л. "підтверджував лише власними словами" та "ніяких підтверджень та доказів" не надавав.

На підставі зазначеної заяви члена Луганської міської виборчої комісії Колеснікова І.Л. Луганською міською виборчою комісією було винесено попередження кандидату в депутати Луганської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі Медянику Ю.В.

Таким чином, Луганська міська виборча комісія належним чином не дослідила достовірність інформації, що міститься в акті, складеному членом цієї комісії Колесніковим І.Л.

Разом з тим, із звернення Луганської міської організації Комуністичної партії України від 30 жовтня 2010 року вбачається, що членом Луганської міської виборчої комісії Колесніковим І.Л. у присутності ще двох членів цієї комісії Науменко А.В. та Агаркова І.Г. було складено акт за поданою ним же заявою.

Цим актом Колесніков І.Л. та присутні при його складенні члени Луганської міської виборчої комісії Науменко А.В. та Агарков І.Г. встановили факт "порушення Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", що виявилось у використанні кандидатом у депутати Луганської міської ради Медяником В.Ю. агітаційних матеріалів, які містять заклики про розпалювання національної ворожнечі".

Відповідно до частини шостої статті 45 Закону у разі порушення місцевою організацією партії – суб’єктом виборчого процесу територіальна виборча комісія може оголосити відповідній місцевій організації партії – суб’єкту виборчого процесу попередження. Інформація про оголошення попередження оприлюднюється відповідною виборчою комісією в загальнодержавних або місцевих засобах масової інформації чи в інший спосіб.

Територіальна виборча комісія згідно з пунктом 7 частини другої статті 45 Закону скасовує рішення в частині реєстрації в багатомандатному виборчому окрузі окремого кандидата в депутати, включеного до виборчого списку від місцевої організації партії, з виключенням його з виборчого списку в разі якщо кандидат у депутати після оголошення йому територіальною виборчою комісією попередження, передбаченого частиною шостою цієї статті, повторно порушив вимоги цього Закону.

Подане звернення Луганської міської організації Комуністичної партії України свідчить, що рішення Луганської міської виборчої комісії від 29 жовтня 2010 року № 04/107 про винесення попередження кандидату в депутати Луганської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі від Луганської міської організації Комуністичної партії України Медянику В.Ю. прийнято о 21 годині 50 хвилин, а рішення цієї ж виборчої комісії від 30 жовтня 2010 року № 04/108 про скасування реєстрації кандидата у депутати Луганської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі Медяника В.Ю. від Луганської міської організації Комуністичної партії України – без дотримання вимог частини шостої статті 45 Закону стосовно оприлюднення прийнятих рішень.

Проте підставою для скасування рішення про реєстрацію в багатомандатному виборчому окрузі окремого кандидата в депутати, включеного до виборчого списку від місцевої організації партії згідно з пунктом 7 частини другої статті 45 Закону є саме повторне порушення таким кандидатом вимог Закону. Такого порушення Луганською міською виборчою комісією встановлено не було.

Крім того, приймаючи 29 жовтня 2010 року постанову № 04/107, Луганська міська виборча комісія порушила вимоги частини шостої статті 45 Закону щодо оприлюднення відповідною виборчою комісією в загальнодержавних або місцевих засобах масової інформації чи в інший спосіб інформації про оголошення кандидату попередження.

Частиною другою статті 61 Конституції України встановлено, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, що виключає застосування до особи будь-яких заходів впливу чи відповідальності за дії, вчинені іншими особами. Луганською міською виборчою комісією не було встановлено факту порушення порядку проведення передвиборної агітації саме Медяником В.Ю.

Також постанови Луганської міської виборчої комісії від 29 жовтня 2010 року постанову № 04/107 та від 30 жовтня 2010 року № 04/108 на порушення вимог частини п’ятнадцятої статті 27 Закону не містять мотивувальної частини з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні виборчої комісії.

Відповідно до частини дев’ятнадцятої статті 27 Закону рішення територіальної виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване в установленому законом порядку територіальною виборчою комісією вищого рівня з відповідних місцевих виборів, Центральною виборчою комісією або судом.

На підставі наведених норм Закону Центральна виборча комісія вважає за необхідне скасувати постанови Луганської міської виборчої комісії від 29 жовтня № 04/107 та від 30 жовтня 2010 року № 04/108 як такі, що суперечать законодавству України.

Враховуючи викладене, керуючись частиною другою статті 61 Конституції України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 24, частини дев’ятнадцятої статті 27 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", керуючись статтями 3, 11 – 13, пунктами 1 – 3 статті 17, пунктами 1, 2 статті 21, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скасувати постанови Луганської міської виборчої комісії Луганської області від 29 жовтня № 04/107 та від 30 жовтня 2010 року № 04/108.

2. Звернути увагу Луганської міської виборчої комісії Луганської області на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства та забезпечення реалізації виборчих прав громадян України під час організації підготовки та проведення місцевих виборів.

3. Цю постанову надіслати Луганській міській виборчій комісії Луганської області, Луганській міській організації Комуністичної партії України.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   А. МАГЕРА