УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

10 серпня 2011 року №108

Про звернення Штефка М.Д., зареєстроване в Центральній виборчій комісії 8 серпня 2011 року за № 21-36/1-3655

До Центральної виборчої комісії 8 серпня 2011 року надійшли заява та скарга від 4 серпня 2011 року, підписані адвокатом Гончаровим В.В. за довіреністю та подані в інтересах Штефка Михайла Дмитровича.

Зазначена заява містить інформацію щодо виправлення недоліків у скарзі, поданій до Центральної виборчої комісії 27 липня 2011 року.

Суб’єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію "скасувати постанову Кушницької сільської виборчої комісії від 27 грудня 2010 року № 2 у частині встановлення підсумків голосування з виборів Кушницького сільського голови, занесених до відповідного протоколу (від 1 листопада 2010 року) на підставі протоколу дільничної виборчої комісії виборчої дільниці № 05006 від 1 листопада 2010 року та протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 05007 від 28 грудня 2010 року, а також встановити підсумки голосування з виборів Кушницького сільського голови і прийняти рішення про підрахунок голосів виборців на підставі протоколів дільничних виборчих комісій № 05006 від 1 листопада 2010 року та № 05007 від 1 листопада 2010 року, складеного о 8 годині 00 хвилин, та спростувати повідомлення в газеті "Нове життя" про результати виборів і обрання Кушницьким сільським головою Батрина І.І."

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

До Центральної виборчої комісії 27 липня 2011 року надійшла скарга Штефка М.Д., подана адвокатом Гончаровим В.В. за довіреністю, яку відповідно до частини другої статті 88 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон) 27 липня 2011 року повернуто за дорученням Голови Центральної виборчої комісії членом Комісії суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду як таку, що оформлена без дотримання вимог статті 87 Закону. При цьому було зазначено перелік недоліків, які перешкоджають розгляду скарги.

Згідно з частиною першою статті 85 Закону звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, його довірена особа, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, її представник або уповноважена особа, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею та статтями 86 – 89 Закону.

Від імені кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови скарга може бути подана також його довіреною особою.

Натомість до Центральної виборчої комісії скаргу подано від імені кандидата на посаду Кушницького сільського голови Штефка М.Д. представником за довіреністю – адвокатом Гончаровим В.В., який є неналежним суб’єктом звернення відповідно до частини першої статті 85 Закону.

Частиною першою статті 86 Закону встановлено, що скарга до виборчої комісії може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Згідно з частиною дванадцятою статті 15 Закону днем вчинення бездіяльності вважається останній день строку, в який мала бути вчинена дія, передбачена цим чи іншими законами України.

Частинами п’ятою та шостою статті 86 Закону визначено, що днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідною виборчою комісією.

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду.

Зі змісту скарги та доданих до неї матеріалів вбачається, що суб’єкт звернення зі скаргою оскаржує постанову Кушницької сільської виборчої комісії Іршавського району Закарпатської області від 27 грудня 2010 року № 2 та встановлення підсумків голосування з виборів Кушницького сільського голови.

Суб’єкт звернення 8 серпня 2011 року повторно подав до Центральної виборчої комісії скаргу від 4 серпня 2011 року, в якій окремі недоліки, на які вказувалося при поверненні скарги, виправлені не були. Так, не зазначено повного найменування суб’єкта оскарження, а саме Кушницька сільська виборча комісія Іршавського району Закарпатської області, та не подано оригіналів або засвідчених у встановленому порядку копій письмових доказів, які додані до скарги.

Таким чином, скаргу Штефка М. Д. до Центральної виборчої комісії подано з невиправленими недоліками та з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

Частинами третьою та одинадцятою статті 88 Закону визначено, що виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, а також у разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків.

Зазначені обставини є підставою для залишення цієї скарги без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частини дванадцятої статті 15, частини першої статті 85, частин першої, п’ятої, шостої статті 86, частин третьої, одинадцятої статті 88 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року № 352, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Штефка Михайла Дмитровича залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Штефку М.Д., його адвокату Гончарову В.В. та Кушницькій сільській виборчій комісії Іршавського району Закарпатської області.

Голова Центральної виборчої комісії   В. ШАПОВАЛ